Navigation: Forside >> Om briten

Om briten 

British Shorthair, eller briten som den i daglig tale kaldes, er uden nogen som helst tvivl en af de største og  tungeste racekatte i korthårs-afdelingen, hvis den er et veludviklet eksemplar. I denne race er der en udpræget forskel på hanner og hunner.

Det har alle dage været de store hanner, der præsenterer racen. En 7-8 kilos avlsdygtig han, med sine veludviklede kinder, er et pragtstykke af en kat. Er man så heldig, at han også har sin tykke, tætte, korte pels, er det ikke svært for amatører at døbe ham "bamsekatten", som han også jævnligt bliver kaldt - selv af "fagfolk".

Hunkatten er, som så mange andre steder i dyreriget, lidt mere undseelig, og det er ofte først efter at have betragtet og vænnet sig til hendes store sparringspartner, at man opdager hendes sødmefyldte, lidt reserverede charme. Men har man først en gang fortabt sig i en britehunkats blide blik, kan man ikke undgå at fordybe sig i hendes bløde runde former.

Briten har sin store force i dens væsen og temperament. Den er udpræget rolig og besindig; den bruger hellere en stol for at komme op på bordet end den lige vej.

Killingen har en ret kort "vild" periode, hvor den meget gerne vil bruge sine evner og naturlige anlæg som "vildkat". Men det går forbavsende hurtigt af den, selvom den bestemt ikke er nogen sengeforligger i voksenlivet. En kastreret brite vil højt op i årene, være glad for at lege, men uhyre sjældent rigtigt voldsomt.

At beskrive britens fysiognomi kort kan vel bedst gøres som så: Et godt veludvokset eksemplar skal have god til stor størrelse, og dette gives af en kraftig knoglestruktur - tændstikben giver disharmoni. Kroppen skal være velpolstret uden dog decideret fedme.

Oven i dette skal man ikke være i tvivl om en god muskulatur. Herudover har naturen (med lidt menneskekløgt) forsynet briten med en tyk pels, så tyk, at det næsten er umuligt at grave sig ned til bunden. Britens hoved skal, set fra hvilken som helst vinkel give et rundt indtryk. Ansigtet er bredt og kort, hvor de store runde øjne, i hovedsagen dybt gule til kobberfarvede, forlanger din opmærksomhed. Ørerne er kønnest, hvis de er placeret helt ude på siden af kraniet og ikke er for store.

Briten er måske ikke den mest intelligente kat, men så har den mange andre forcer. Den er meget robust og sund, og har sjældent de store problemer med smitsomme sygdomme. Killingerne er udstyret med god pels allerede fra fødslen, og er helt uimodståelige i 4-5 ugers alderen, hvor de virkelig ligner små bamser, og alt hvad de gør er i let slowmotion og blødt.

Briten er så absolut en hengiven kat, men den skal have tid til at iagttage nye mennesker. Du er ikke i tvivl om, at den elsker dig specielt når den hører madskålens velkendte skramlen - mad er heldigvis hos de fleste briter, en meget vigtig bestanddel af tilværelsen.

Briten er tålmodig med børn, men det siger sig selv, at en 7-8 kilos kastrat er svær at slæbe rundt på. Det må siges, at det hører til sjældenhederne, at se en brite på skuldrene. De bryder sig ikke meget om at blive båret.

Briten appellerer udpræget til ro og hygge og er en elskelig kat, og det er den race som potentielle katteejere vender sig til, hvis man ikke har mod på at skulle ommøblere hele hjemmet. Og er man en gang faldet for denne race, er det yderst sjældent, man vælger en anden senere hen.

Til toppen

 

Designed by Webconnexion.dk